Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΚΑΙ Η ΔΙΤΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ανδρομέδα ως μύθος
Κατά την ελληνική μυθολογία, η ιστορία της εξελίσσεται στο βασίλειο της Αιθιοπίας. Η Ανδρομέδα ήταν κόρη του Κηφέως και της Κασσιόπης, η οποία καυχιόταν ότι η κόρη της ήταν πιο όμορφη από τις Νηρηίδες, νύμφες - κόρες του θεού της θάλασσας Νηρέα, που συχνά συνόδευε τον Ποσειδώνα.
Για την αλαζονεία της βασίλισσας ο Ποσειδώνας, αδερφός του Δία και θεός της θάλασσας, θέλησε να την τιμωρήσει. Έτσι έστειλε ένα θαλάσσιο τέρας να ρημάξει την περιοχή του βασιλείου και πρόσταξε τον Κηφέα να θυσιάσει την κόρη του, δένοντάς την σε έναν βράχο στην ακτή ως όρο για να φύγει το τέρας από εκεί να την κατασπαράξει. Έτσι και έκανε ο Κηφέας, αφού πρωτίστως συμβουλεύτηκε το μαντείο του Απόλλωνα.
Εν τέλει, η αλυσοδεμένη Ανδρομέδα ελευθερώθηκε από τον Περσέα που, έχοντας ήδη σκοτώσει την Μέδουσα της Γοργούς πλησίασε αόρατος (γιατί είχε την κυνέη του Άδη) σκότωσε το τέρας της θάλασσας και έγινε σύζυγός της. Μετά το θάνατο της Ανδρομέδας που υπολογίζεται το 412 π.Χ., όπως αναφέρει ο Ευριπίδης, η Αθηνά την τοποθετεί σαν αστερισμό στο βόρειο ουρανό κοντά στους αστερισμούς του Περσέα και της Κασσιόπης.
Η Ανδρομέδα ως αστερισμός
Ανδρομέδα ονομάζεται το περιστρεφόμενο νεφέλωμα 4000 αστεριών στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, γνωστό και ως Μέϊσσερ 31. Βρίσκεται νότια της Κασσιόπης, μεταξύ των αστερισμών του Πήγασου και του Περσέως, σε απόσταση περίπου 2310000 έτη φωτός από την γη μας. Εδώ εμπλέκεται και ο μύθος, σύμφωνα μα τον οποίο ότι η Ανδρομέδα βρίσκεται στην θέση αυτή στην οποία την έστειλε η θεά της γνώσης Αθηνά, όταν καταστερώθηκε μαζί με τον σύζυγό της Περσέα.
Ο Γαλαξίας μας κινείται προς το νεφέλωμα της Ανδρομέδας. Μελέτες σχετικά με την άλω του Γαλαξία της Ανδρομέδας δείχνουν ότι είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του Γαλαξία μας και είναι το πιο μακρινό νεφέλωμα που μπορούμε να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού.