Τοπικές Συνταγές
Συνταγές του νησιού μας
Το φαγητό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Έτσι επιλέξαμε κάποιες συνταγές από την τοπική γαστρονομία και σας τις προτείνουμε.
Κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά συνταγής (για 30 μερίδες)
• 4 κολοκύθια μεγάλα
• 1 ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• 2 αυγά χτυπημένα
• 200 γρ. φέτα σε τρίμματα
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τ’ αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄. Τα στύβουμε καλά είτε με τα χέρια είτε βάζοντάς τα σε πετσέτα και τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα. Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο - λίγο προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό, που γυρίζοντας πέφτει απ’ το κουτάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα. Τηγανίζουμε περίπου 2΄ από κάθε πλευρά. Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφούνλάδι αντί να κάνουν κρούστα. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.
Ανθοί γεμιστοί
Καλοκαιρινό. (Οι ανθοί είναι από κολοκυθιά)
Υλικά
• 15-20 λουλούδια από κολοκύθια
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1/4 ματσάκι δυόσμο
• 1/4 ματσάκι άνηθο
• 1/4 ματσάκι μάραθο (μάλαθρο)
• 1 φλιτζανάκι λάδι
• 1/2 φλιτζάνι ρύζι
• αλάτι - μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σωτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι και αμέσως ρίχνετε το ρύζι με λίγο νερό και το αφήνετε να φουσκώσει. Ρίχνετε τον άνηθο, μάραθο, δυόσμο ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Βγάζετε από τους ανθούς τους μίσχους (τα κίτρινα βλασταράκια που έχουν μέσα τους), τους γεμίζετε με μια κουταλιά του γλυκού από την γέμιση με προσοχή και τους κλείνετε με τα πέταλά τους. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα κοντά το ένα με το άλλο στην σειρά, με τα πέταλά τους προς τα κάτω, τα σκεπάζετε με νερό, λάδι, αλάτι και βάζετε ένα πιάτο από πάνω τους για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
Τα βράζετε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Πλιγούρι με χοιρινό (το εκλεκτό)
Το χοιρινό φτιαχνόταν σε κουμπάνια για να διατηρείται. Φυλασσόταν μέσα στην γλίνα (δηλαδή το λίπος του χοιρινού) και το μαγείρευαν σε γιορτές όπως ήταν τα χοιροσφάγια τον Οκτώβρη. Όσο μακριά έφτανε η μυρωδιά στην γειτονιά, τόσο μακριά πήγαιναν και ένα πιάτο με πλιγούρι και χοιρινό.
Υλικά συνταγής
• ½ κιλό πλιγούρι και μία χούφτα ρεβίθια
• ½ κιλό καβουρμά (χοιρινό καβουρδισμένο μέσα στην γλίνα-το χοιρινό λίπος)
• 2 κούπες σάλτσα ντομάτας
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα λαχανικά σε σκόνη
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• αλάτι
• ρίγανη
• νερό
• ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα και νερό με το μάτι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι και τα ρεβίθια, τα οποία είχαμε στο νερό από το βράδι, τα μπαχαρικά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε στην φωτιά για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια βάζουμε και τον καβουρμά. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του και το φαγητό είναι έτοιμο.
Κατιμέρια
Κυρίως τα έφτιαχναν την εβδομάδα της Τυρινής τον Απρίλιο.
Υλικά
Για το φύλλο:
• ½ αλεύρι μαλακό
• 4-5 αυγά
• 1/3 φλυτζάνι λάδι
• 2 κουτ. βούτυρο
• ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση:
• 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο ανάλατο
• 3-4 αυγά (το μείγμα να λίγο σκληρό, σαν της τυρόπιτας)
Για το σιρόπι
• ½ ζάχαρη
• 1 ½ ποτήρι νερό
• λίγο μέλι
• λίγη κανέλλα
• χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με τα αυγά, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το βούτυρο και φτιάχνουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε λίγο και μετά ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Κόβουμε μακρόστενες λουρίδες στο πλάτος μίας παλάμης και βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης κατά μήκος. Το διπλώνουμε να κλείσει μέσα τη γέμιση και το γυρίζουμε σαν κουλούρι. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και μετά τα βάζουμε στο σιρόπι και ρίχνουμε από πάνω λίγο μέλι και κανέλα. Το μυστικό: Κάθε πλασιά που ανοίγουμε την φτιάχνουμε και την τηγανίζουμε. Δεν περιμένουμε να φτιαχτούν όλα και μετά να τηγανιστούν, γιατί υγραίνει το φύλλο και κολλάνε.
Γλυκό του κουταλιού Ντοματάκι
Η Κως είχε εννέα εργοστάσια τομάτας και έκανε εξαγωγές.
Υλικά
• 25 ντοματάκια άγουρα πομοντόρια (τα μακρόστενα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι αρωματικό
• 1 λεμόνι
• 2 κάψες βανίλια
• 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ξασπρισμένα
• 1 κουτ. σούπας γαρύφαλλα
• 1 ½ λίτρο ασβεστόνερο (ασβέστης διαλυμένος σε νερό)
• 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζετε ένα-ένα τα ντοματάκια από το φλούδι τους και τα χαράζετε στη κάτω άκρη, κάνοντας ένα σταυρό που φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση του καρπού. Με ένα λεπτό μαχαιράκι αφαιρείτε όσα περισσότερα σπόρια μπορείτε. Ρίχνετε τα ντοματάκια μέσα στο ασβεστόνερο και τα αφήνετε περίπου 1 ώρα. Αυτό το κάνετε για να σφίξει η σάρκα τους και να μείνει τραγανή. Αφού περάσει 1- 1 ½ ώρα τα βγάζετε τα ξεπλένετε σχολαστικά και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τα τοποθετείτε σε μια μέτρια κατσαρόλα σε στρώσεις, το ένα δίπλα στο άλλο και σε δύο επίπεδα. Τα περιχύνετε με 1 κιλό ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση με ανοικτό καπάκι. Τα βράζετε για περίπου 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά. Μην ανησυχείτε, τα ίδια τα ντοματάκια θα βγάλουν πολλά νερά. Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνετε τις βανίλιες, τα ξασπρισμένα αμύγδαλα και το μέλι. Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό ½ λεμονιού και αναταράσσετε την κατσαρόλα. Αφήνετε τα ντοματάκια μέσα στη κατσαρόλα και το σιρόπι για περίπου 6-12 ώρες πριν τα βάλετε στα βάζα.
Μαεριά ή Νισεστές
(το εύκολο γλυκό)
Το άμυλο του καλαμποκιού (αραβοσίτου) και συγκεκριμένα η άσπρη καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού αλεσμένη σε πολύ λεπτή μεταξένια σκόνη. Για κάθε περίπτωση το είχανε σε ένα σακούλι κρεμασμένο μέσα στο σπίτι. Στις γιορτές, τις νηστείες, την Καθαρή Δευτέρα, την Πρωτομαγιά το ετοίμαζαν και το σέρβιραν αμέσως.
Υλικά
• 100 γραμ. κορν φλάουρ
• 3 κούπες νερό
• 2 κούπες μέλι
• λίγη κανέλλα
• χοντροκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Θα βάλετε σε μια κατσαρόλα το κορν φλάουρ, το νερό και το μέλι και θα ανακατέψετε καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά όσο πιο πολύ γίνεται. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στη φωτιά (όχι πολύ δυνατή), ανακατεύοντας συνεχώς και όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει για τα καλά, αφήστε το για 3-4 λεπτά ακόμη να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Προσοχή, γιατί κολλάει εύκολα. Το κατεβάζετε και το μοιράζετε σε 3-4 πιάτα. Πασπαλίστε με κανέλα και ρίξτε μπόλικα χοντροκομμένα καρύδια. Όταν κρυώσει (φυσικά έξω από το ψυγείο), κόψτε την σε κομμάτια. Σερβίρεται αμέσως. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο ανακάτεμα λίγες σταγόνες ανθόνερο. Δίνει ωραία ανάλαφρη μυρωδιά και γεύση.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!